Odpověď na [1] > Odpověď na [2] > Odpověď na [3] > Plod tamarindu východního, jeho semena a "kostra", na které semena vyrostla.
Lusky tamarindu obsahují vcosi jako marmeládu příjemně kyselé chuti, v níž jsou semena uložena. Zmíněná "marmeláda" slouží k přípravě zavařenin, omáček, chutney a dalších kulinářských bomb.
Mimo to nachází tato rostlina mnohostranné užití v medicině. Cituji zdroj z internetu:
"Léčivé účinky tamarindu byly potvrzeny v mnoha studiích. Zjištěn byl účinek protizánětlivý, imunomodulační, antioxidační, hypoglykemický, hypolipidemický, antimikrobiální, spasmolytický, antinociceptivní, analgetický, laxativní, hepatoprotektivní, hypotenzivní a antiemetický (Bhadoriya et al., 2011; Lim, 2012). Působí také proti žaludečním vředům (Kalra et al., 2011) a má i protiparazitární (Havinga et al., 2010) a hepatoproteltivní účinek (Samal a Dangi, 2014). Zajímavý je účinek proti hadímu jedu, který potvrzuje tradiční užívání tamarindu k léčbě hadího uštknutí (Kalra et al., 2011; Maung a Lynn, 2012)."